Approved proposal

Context

The three adjoining blocks, which are home to four houses, lie at the south eastern corner of Jonson Street. Across the road is Mitre 10, the Byron Music complex, the Byron Gym/Services Club complex and the Byron Butter Factory Apartments.

Aerial view, southern end of Jonson Street
View from the rear of the Byron Butter Factory Apartments opposite 139 Jonson

The land is located in the B2 Local Centre (town centre) zone. The dwellings on the land have existing rights to be used as residential houses, however in this zone it is not permissible to build new dwellings. Consistent with the zoning of the land the ground floor must be of a commercial or business nature and residential accommodation must be “shop top” housing located above.

Building context section

Nuts and bolts

139 Jonson is a mixed use development comprising two buildings set back from Jonson and Browning Streets with an open heavily landscaped courtyard between.

The ground level will be home to a café, restaurants, commercial and retail spaces. Shop top housing (28 dwellings) will be on the two upper levels. Two basements will provide parking including accessible parking and electric charging.

Ground floor activated living

Access

On Ruskin Lane cars accessing our buildings will travel 8 metres only of 175 metres of Ruskin Lane. Trucks will travel up to 38 metres. 139 Jonson traffic will go past the boundary of two properties only, the seven bedroom Byron Palms Guesthouse and San Juan Cottage holiday rental. We are required by Byron Shire Council’s Development Control Plan to have rear lane access. Numerous studies have identified this as the safer pedestrian option.

Mixed use

The term mixed use refers to developments which combine residential and commercial uses. Locally, the Byron Town Centre Master Plan states:

The Byron Shire Council and the external consultants concurred that this Southern Jonson Street area which is defined as the area between Carlyle and Browning Streets should be targeted as a medium density residential area which accommodates local workers.

“5.12 Jonson Street South: Short & Long Term Priorities [2016 – 2035]: The south of Jonson Street should, over time, gradually transition into a mixed use district that supports medium density living and local business. By achieving this outcome a greater population of residents and workers can be located within walking distance of the village centre and the new Mercato Shopping development. In addition the economic vibrancy of the town centre can be better concentrated in and around the Village Centre ensuring a more compact and walkable town centre environment. “By achieving this outcome a greater population of residents and workers can be located within walking distance of the village centre.” Source: Page 134 & 135: Final Byron Bay Town Centre Masterplan.

Artist’s impressions laneway courtyard
Artist’s impression shop top housing

Design and nature

“When the client came to us with their brief we were excited about designing a new benchmark project of coastal apartments in the town centre of Byron. A key part of that brief was to offer open-plan, well proportioned and generous apartments.

A study of the site and it surrounds inspired the concept of buildings that would stitch into Byron’s urban and cultural fabric. This is achieved in part by the semi public laneway between the buildings which opens to a courtyard, encouraging pedestrian activity and allowing the buildings to breathe.

The apartments have been designed so they all face outward and are equipped with sliding screens to allow occupants full control of their privacy and sun shading needs. From a streetscape point of view this creates a lot of variation, depth and shadow as opposed to a flat building mass. This is further bolstered by the planting on the building façade.

At the core of the design is the offering of greenspace and alternative planting modes. The design includes podium planters, a multi storey green wall, deep soil and streetscape planting all with native and endemic species. The commercial space, for example, is set back underneath a deep awning and continuous arbour with climbing vines running along Jonson and Browning Streets. The courtyard and laneway have full height continuous screens which act as green vine walls with garden beds below.

For material selections we went for natural and muted tones that will age gracefully rather than using brash or bold colours. The intent was timelessness. We wanted to give the landscape the voice rather than competing with it, so we preferred the muted palette.

As you arrive into town at the new roundabout the view is right into the heart of the courtyard. So providing that sense of nature, of green, became even more important.”

Jade Myers, Myers Ellyett Architects

“There are carpets and curtains and roofs of vegetation. The important thing is creating spaces that are defined by vegetation. Defined by things that are characteristic to Byron. A part of the landscaping brief is to bridge that gap between something new and something existing. Things that people walk past every day – the trees, the flowers, the leaves – by bringing them into this new development it makes it easier for people to take ownership and want to be there”.

Zoe Lyons, Landscape Architect RPS